Olej z čiernej rasce a jeho účinky na náš organizmus | PRIMULUS

Olej z čiernej rasce a jeho účinky na náš organizmus

Čierna rasca patrí medzi zázračné rastliny s mnohými účinkami na ľudský organizmus. Čiernu rascu môžete poznať aj pod označením Černuška siata. Semienka majú typicky čiernu farbu, sú tenké v tvare polmesiaca.

Čiernu rascu je možné pestovať aj doma. Sadí sa v marci alebo v septembri. Pri jej pestovaní je dôležité udržiavať rozostupy 15-20 cm medzi jednotlivými rastlinami.

Odporúčame si čiernu rascu vypestovať. Rastlinka nie je náročná na pôdu a môže byť ako na slnku, tak v tieni.

Typická je jej orechová chuť a má veľmi dôležité liečebné účinky. Svoje uplatnenie nachádza niekoľko rokov v stredomorskej či indickej kuchyni.

Z čiernej rasce sa tradične pripravuje rascový olej. Rascový olej sa lisuje za studena zo zrelých semienok. Tento olej vyniká bylinkovou chuťou a je často využívaný v studenej kuchyni. Vedľa konzumácie sa olej používa na masáže.

Kde hľadať hlavné benefity oleja z čiernej rasce?

Pozitívne účinky na ľudský organizmus vďaka jeho konzumácii

Jasať môžu ľudia s mierne zvýšeným krvným tlakom. Čierna rasca totiž znižuje krvný tlak. Rovnako tak pomáha znižovať vysoký cholesterol. Olej z čiernej rasce má veľký obsah mastných kyselín udržujúci zdravú hladinu cholesterolu. V týchto mastných kyselinách sú dôležité linolove kyseliny a kyselina olejová. Možno vás to prekvapí, ale účinky sa dostavia, aj keď budete konzumovať drvené semená.

Trpíte reumatoidnou artritídou? Tak práve pre vás môže byť tento olej čiastočným vyslobodením. Užívanie oleja z čiernej rasce zmierňuje príznaky tejto choroby.

Olej má protizápalové účinky využívajúce k zníženiu výskytu symptómov astmy. Pozitívne pôsobí pri zápale dýchacích ciest, čím pomáha v boji s príznakmi bronchitídy.

Čas od času sa môže stať, že vás bolí žalúdok. Olej z čiernej rasce vám pomôže uľaviť si od bolestí žalúdka a kŕčov. Olej znižuje množstvo plynu v tráviacom systéme, bráni nadúvaniu žalúdka a pomáha so znížením výskytu žalúdočných vredov.

Zdravotné benefity oleja využívajúceho na kozmetické účely

Olej z čiernej rasce je skvelým bojovníkom s problematickým stavom pokožky. Bojuje proti výskytu akné, oparov a ekzémov. A to vďaka obsahu vitamínu A. Olej sa využíva do pleťovej vody, ktorá pomáha znížiť výskyt akné už po dvoch mesiacoch užívania.

Využitie nájdete aj pre vaše vlasy. Olej sa aplikuje na vlasy, ktorým postupne dodá lesk a jemnosť.

Olej z tohto druhu rasce bojuje proti lupienke. S tým súvisia aj jeho účinky v oblasti hydratácie pokožky. Olej sa pridáva do najrôznejších hydratačných prípravkov.

Tu a tam sa môže čierno-rascový olej hodiť ako skvelý liečiteľ rán. Olej znižuje zápal a podporuje baktérie napomáhajúce hojeniu rán. Olej slúži navyše ako podpora pre vytvorenie novej a zdravej pokožky.

Aké vitamíny a minerály olej z čiernej rasce obsahuje a ako pomáhajú?

Olej z čiernej rasce dopĺňa do organizmu vitamín B1. Telo si tento vitamín nevie moc udržať, a preto je potrebné ho dopĺňať pravidelne. Vitamín B1 je dôležitý z hľadiska boja proti nespavosti, nesústredenosti, neistote, depresiám či náhlym zmenám tlaku.

Tento olej obsahuje popri vitamínu B1 tiež vitamín B2, známy ako riboflavín. Nedostatok riboflavínu sa prejavuje tvorbou drobných vrások nad hornou perou, suchom v očiach alebo lúpaním kože kútika nosa a uší.

Dôležitosť oleja z čiernej rasce hľadajte tiež vo vitamíne B3. Tento vitamín totiž pomáha proti bolestiam hlavy, zmierňuje depresie a pozitívne ovplyvňuje nervový systém človeka. Tiež znižuje hladinu cholesterolu a znižuje vysoký krvný tlak.

Olej z čiernej rasce je známy svojím obsahom vitamínu B6. Tento vitamín udržuje správnu hladinu horčíka v krvi a zužitkováva nenasýtené mastné kyseliny. Nezabúdajte na využitie v prevencii proti srdcovým ochoreniam. Navyše vitamín B6 predchádza vzniku stresu a depresie, vrátane zvýšenia obranyschopnosti organizmu.

Za obnovou vápnika v tele je zodpovedný vitamín D. Vďaka obsahu vitamínu D v tomto oleji podporíte silu vašich kostí. Vitamín D sa dá využiť ako prevencia na zmiernenie priebehu osteoporózy.

Či už je jeseň alebo nie, či už vyčíňa chrípka a ďalšie vírusy, vďaka vitamínu E v tomto oleji posilníte svoju imunitu. Vitamín E chráni pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Vďaka vitamínu E síce nebudete mať pleť ako bábätko, ale na druhej strane sa spomaľujú prejavy starnutia pleti.

Tým ale vitamíny obsiahnuté v oleji z čiernej rasce nekončia. Tento olej má v sebe obsiahnutú kyselinu listovú (vitamín B9), ktorá je nenahraditeľná pri hojení rán a pri tvorbe červených krviniek. Ako spoznáte nedostatok kyseliny listovej? Môže sa prejaviť únavou, poruchami trávenia, bledosťou, slabosťou, problémami s pamäťou či poškodením nervového systému.

Esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6 v oleji pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižujú riziko mozgových cievnych príhod a infarktu.

Fosfor a vápnik obsiahnutý v oleji z čiernej rasce sa starajú o pevnosť kostí. Vápnik je nevyhnutný pre tvorbu kostí a zubov. Fosfor pomáha vstrebávať uhlík a vitamíny zo skupiny B.

V čiernej rasci nechýba ani horčík. Horčík naše telo potrebuje pri antistresových procesoch v organizme a pri zrážaní krvi.

Pozitívne na ľudský organizmus pôsobí tiež meď, ktorá sa tiež vyskytuje v oleji z čiernej rasce. Pomáha ako prevencia pri vysokom krvnom tlaku a podieľa sa na tvorbe kolagénu. Účinky medi sú často spájané s účinkami železa. Meď totiž pomáha pri tvorbe červených krviniek a napomáha k využitiu železa v krvi. Aj železo je v tomto oleji obsiahnuté.

A v neposlednom rade môžeme menovať zinok. Zinok obsiahnutý v tomto oleji ovplyvňuje náš emocionálny stav, pružnosť kože, podporuje správnu funkciu prostaty, podporuje uzdravovanie či pomáha s mužskouv neplodnosťou.

Záver:

Je jasné, že olej z čiernej rasce má široké využitie v oblasti nášho zdravia. Olej môžeme využívať na konzumáciu pridaním do radu jedál, ale využiť jeho pozitívne účinky možno aj v kozmetických výrobkoch.

Olej z čiernej rasce je nabitý radom dôležitých vitamínov a minerálov. Olej nám síce nepomôže úplne doplniť potrebné vitamíny a minerály, ale je dôležitou skladačkou na ceste k pevnému zdraviu.

Nie je nič jednoduchšie ako sa pozrieť na internet alebo do chytrých kuchárok a olej z čiernej rasce tu a tam do jedla pridať. V rámci kozmetiky vás môže tento olej veľmi príjemne prekvapiť.

Svoje uplatnenie si môže nájsť každý sám, ale pre každý pád je olej z čiernej rasce správnou a zdravou voľbou.

Páči sa Vám tento článok?
Zdieľajte ho alebo pošlite svojim známym.
Späť na blog