Nachádzate se tu: Úvod Blog Zdravie Ako hudba ovplyvňuje Vaše hormóny, výkon a produktivitu?

Ako hudba ovplyvňuje Vaše hormóny, výkon a produktivitu?

Ako hudba ovplyvňuje Vaše hormóny, výkon a produktivitu?

Každý z nás počúva hudbu skoro každý deň.

Po ceste do práce, pri cvičení, pri práci alebo len z dôvodu relaxácie.

Vedeli ste ale, že počúvanie hudby môže mať pozitívny dopad na Vaše hormóny a produktivitu?

Existuje niekoľko štúdií preukazujúcich, že počúvanie hudby má vplyv na stres, produktivitu, náladu a na náš imunitný systém.

Pokiaľ Vás táto téma viac zaujíma, určite čítajte ďalej.

Hudba a produktivita

Pokiaľ chcete zvýšiť svoju produktivitu, pustite si pri práci hudbu.

Vaše sústredenie a efektívnosť práce sa zvýši o niekoľko percent.

Nižšie si uvedieme pár vedeckých správ a výskumov, ktoré to dokazujú.

V jednej anglickej štúdii bolo zistené, že hudba v pozadí dokázala zvýšiť efektívnosť práce v sérii experimentov, ktoré vyžadovali opakované sústredenie.

Podľa doktorky Teresy Lesiuk a jej výskumu, IT špecialisti, ktorí počúvali klasickú hudbu, boli schopní dokončiť zverené úlohy rýchlejšie. Prišli taktiež s lepšími nápadmi v porovnaní s tými, ktorí hudbu nepočúvali. Dôvodom bol fakt, že hudba zlepšila ich náladu a obmedzila pocit úzkosti.

Ďalšia štúdia na tému hudby a produktivity z univerzity Wisconsin priniesla zaujímavé výsledky. 90 ľudí malo za úlohu editovať a opraviť rukopis. U ľudí, ktorí počúvali vážnu hudbu, sa presnosť zvýšila o 21,3%. Tí z nich, ktorí počúvali tradičnú populárnu hudbu z rádia, zaznamenali zlepšenie iba o 2,4%. Skupina, ktorá pracovala v úplnom tichu, bola o 8,3% menej presná než skupina ľudí, ktorá robila editáciu v bežnom ruchu kancelárie.

Niekoľko veľkých firiem dokonca začalo používať hudbu v ich spoločnostiach, aby zvýšili kreativitu, efektívnosť a presnosť svojich zamestnancov.

Ďalšie štúdie v anglickom jazyku o vzťahu hudby na produktivitu môžete nájsť tu (štúdia, štúdia, štúdia)

Hudba a cvičenie

Počúvate radi hudbu pri cvičení alebo pri športe?

Robíte dobre.

Správny výber hudby Vás môže poriadne nakopnúť a zlepšiť Vaše športové výkony.

Doktor Costas Karageorhis, uznávaný odborník na efekt hudby na cvičenie hovorí, že „Hudba je legálna droga pre športovcov“. Podľa jeho výskumu môže správny výber hudby znížiť vnímavosť daného úsilia a tým zvýšiť vytrvalosť až o 15%.

Dôvodom je, že hudba dokáže ovplyvniť Váš srdečný tep, tepovú frekvenciu a krvný tlak. Predovšetkým srdečný tep sa dokáže „naladiť“ na hudbu a zvuky. Dôležité je pritom samotné tempo, hlasitosť a frekvencia hudby. Pokiaľ počúvate pomalú a pokojnú hudbu, Váš srdečný tep sa spomalí.

A naopak.

Čím rýchlejšie a dynamickejšie hudba hrá, tým sa taktiež zrýchľuje náš srdečný tep.

Hudba je prekvapivo veľmi účinný „nakopávač“.

Hudba a stres

Počúvanie hudby dokáže znížiť tvorbu stresového hormónu kortizolu.

Profesor Danil J. Levitin urobil rozbor viac než 400 štúdií na tému hudby a jeho vplyvu na stres a zistil, že hudba je silná zbraň v boji proti stresu.

U ľudí chystajúcich sa na operáciu bol efekt hudby na zníženie stresu omnoho vyšší, než pri užití tlmiacich liekov (štúdia tu).

Toto tvrdenie podporuje taktiež rada anestéziológov. Podľa ich skúseností je hladina stresového hormónu nižšia u ľudí, ktorí počúvali relaxačnú hudbu pred operačným zákrokom. V niektorých prípadoch bola táto hladina dokonca nižšia, než pri aplikácii lieku na zníženie stresu.

Pár tipov na záver

  • Počúvajte hudbu skôr v pozadí. Pokiaľ je hudba moc hlasitá, Vaša produktivita a sústredenie bude klesať.
  • Pokiaľ pracujete so slovami a číslami (písanie emailov, článkov, výpočty apod.) počúvajte iba inštrumentálnu hudbu. Slová by Vás totiž rušili z koncentrácie. (príklad TU)
  • Pri cvičení v posilňovni je výborné vybrať rýchlu a dynamickú hudbu. Heavy metal je dobrá voľba. (príklad TU)
  • Najlepšia hudba pre zníženie stresu a upokojenie sú prirodzené zvuky z prírody. (príklad TU)
  • Výborný druh hudby pre zvýšenie produktivity je melódia z videohier. Táto hudba je navrhnutá k tomu, aby zvýšila motiváciu hráčov k zdolávaniu ďalších úrovní, bez toho, aby ich rušila. (príklad TU)

PS: Viete, že iba zmena Vašej reči tela, dokáže znížiť hladinu Vášho stresového hormónu kortizolu až o 25%? A to všetko len behom 2 minút. Viac sa môžete dočítať v našom článku TU!

Späť na prehľad

Mohlo by Vás zaujímať...

Objednať PRIMULUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Záruka spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Záruka spokojnosti alebo vrátenie peňazí

 

Jednorazový nákup

Jednorázový nákup
Jednorazový nákup - doprava zadarmo po celej SR
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte 2,30 €

Otázky a odpovede

Za ako dlho pocítim prvé účinky Primulusu?+

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je Váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky apod. Hladina testosteronu je u každého muža iná, preto Vám nedokážeme dať presnú odpoveď. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú behom dvoch týždňov, väčšina mužov však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Môže mi PRIMULUS pomôcť, keď mám len 20 rokov? +

PRIMULUS je primárne určený pre mužov starších ako 25 rokov, u ktorých sa začína prejavovať nižšia hladina testosteronu. To ale neznamená, že by pre Vás PRIMULUS nebol prínosný. Obsahuje radu vitamínov a minerálov, ktoré muži potrebujú v každom veku a často ich majú nedostatok. Málo Zinku? Nedostatok vitamínu D? Malý prísun horčíka? PRIMULUS je riešenie.

Prečo musím brať dve tablety denne, nestačí jedna?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že Vám PRIMULUS skutočne pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problémov si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má PRIMULUS nejaké vedľajšie účinky? +

PRIMULUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá výlučne z vitamínov, minerálov a extraktov z dvoch bylín. Hlavná sila nášho produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Nejedná sa o žiadne zakázané látky a PRIMULUS Vám nikdy nemôže zdvihnúť testosteron nad Vašu prirodzenú hladinu.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky Vám nehrozia.

PS: Ak užívate lieky na zníženie krvného tlaku, je vhodné prediskutovať užívanie produktu s Vašim lekárom. Niektoré tieto lieky sú v kontraindikácii s extraktom z kotvičníka zemného.

A čo sa stane s mojím testosteronom, keď PRIMULUS v budúcnosti prestanem brať?+

V prípade, že PRIMULUS v budúcnosti prestanete užívať, Vaša hladina testosteronu sa v najhoršom prípade po čase vráti opäť na úroveň pred užívaním produktu. Na rozdiel od anabolických steroidov, ktoré znižujú vlastnú tvorbu testosteronu (telo ho prestane produkovať, pretože ho dostáva „umelo“) náš produkt podporuje vlastnú, prirodzenú tvorbu tohto hormónu. Preto v tomto prípade nehrozí žiadny negatívny metabolický efekt.

Dá sa zaistiť stály odber bez nutnosti jednorazových nákupov?+

Samozrejme. Najlepší efekt sa dostaví práve pri pravidelnom užívaní. Každý, kto si u nás kúpi balenie PRIMULUS môže byť dobrovoľne zaradený do pravidelného odberu, kedy Vám PRIMULUS bude odosielaný pravidelne každých 30 dní. Jednoducho a pohodlne. O tejto možnosti Vás budeme kontaktovať po Vašom prvom nákupe. Nikoho do ničoho nenútime, je to len na Vás.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore