Nachádzate se tu: Úvod Blog Zdravie Digitálne choroby modernej doby

Digitálne choroby modernej doby

Martina Sznapková
14. 4. 2021
Digitálne choroby modernej doby

Osnova:
1. Technostres
2. Tabletové rameno
3. Esemeskový syndróm
4. Digitálna amnézia
5. Kybernevoľnosť
6. Syndróm falošného zvonenia
7. Nomofóbia
8. Facebooková depresia
Záver:

Moderné technológie sú všade okolo nás a menia svet. Málokto si vie predstaviť život bez mobilného telefónu, tabletu, internetu či televízie.

Používanie moderných technológií so sebou nesie rad nových zdravotných rizík. Týchto rizík boli generácie pred nami uchránené, trápili ich ale iné ťažkosti spojené so životným štýlom danej doby.

Späť k moderným technológiám!

Písanie na počítači, tablete, posielanie textových správ alebo neustále pozerania do monitorov rôznych telekomunikačných zariadení. Všetky tieto činnosti na nás zanechávajú stopu.

Využívanie digitálnych zariadení zaťažuje naše telo po fyzickej i psychickej stránke. Objaviť sa môžu, ako bolesti rôznych častí tela, tak aj digitálna amnézia alebo kybernevoľnosť.

Ktoré ochorenia sú v modernej dobe najčastejšie? Predstavme si 8 digitálnych chorôb modernej doby.

1. Technostres

Technostres je pomerne nové duševné ochorenie. Táto "migréna" 21. storočia je spôsobená veľkým tlakom noviniek a informácií šíriacich sa smerom k nám.

Ste na chate na horách, pri priehrade, pri mori alebo ležíte v posteli, ale neustále cítite potrebu byť on-line čiže na príjme. V dobe internetu a sociálnych sietí môžete cítiť obavy zo straty súkromia.

Bez mobilu či tabletu si neviete predstaviť život, ale myslíte na to, že sa môže dostaviť únava, úzkosť alebo depresia.

Ako môžete s technostresom bojovať? Odporúčanie je jednoduché. Vypnite telefón, zájdite si na prechádzku, prejdite sa na bicykli alebo si inak zašportujte. Ak sa dostanete na hory, užívajte si pokoja, čerstvého vzduchu a nesiahajte na mobil a počítač.

2. Tabletové rameno

Tablet sa čoraz častejšie stáva moderným prostriedkom nahrádzajúcim stolný počítač alebo notebook. Vzhľadom k tomu, že tablet využívate na prácu i zábavu, trávite nad ním veľa času.

Pozícia uchopenie tabletu nie je najlepšia. Dochádza nielen k hrbeniu a následným bolestiam chrbta, ale aj bolestiam kĺbov na rukách od ramena ku kĺbom prstov. K bolestiam sa pridávajú zápaly.

Tablet by ste mali využívať s rozvahou a nesedieť s ním v ruke po celé dni.

3. Esemeskový syndróm

Esemeskový syndróm a tabletové rameno majú niekoľko spojitostí. Rovnako ako u používania tabletu aj u mobilného telefónu máte krk v neprirodzenej a namáhavej polohe.

V minulosti s mobilnými telefónmi nebol až tak veľký problém. V dnešnom svete pokročilých technológií neslúži telefón iba na odoslanie SMS alebo dátový prenos, ale aj na hranie hier a surfovanie po internete. V chytrých telefónoch máte nainštalované veľké množstvo aplikácií, ktoré vás nútia mobil neustále používať.

Mobil umožňuje byť neustále online, či už sedíte, stojíte alebo idete. Môžete to brať ako výhodu, ale vaše telo to tak rozhodne neberie. V prípade, že popri tom máte aj sedavé zamestnanie, nezabúdajte na menšie prechádzky alebo pretiahnutie.

4. Digitálna amnézia

Digitálna amnézia nie je zhodná s klasickou amnéziou, ale do určitej miery sa jedná o zabúdanie informácií.

Keď neviem, použijem Google. To je veľmi časté riešenie. Kvôli internetu, kde sa dá nájsť takmer všetko, si niektoré veci nepamätáme. Nemáme potrebu si ich pamätať, keď chceme, môžeme si ich nájsť.

5. Kybernevoľnosť

Pojem kybernevoľnosť si môžete predstaviť ako stav, keď sa necítite dobre, motá sa vám hlava a je vám zle od žalúdka z rýchlych pohybov na displeji zariadenia či z blikania obrazovky.

V dnešnej dobe narazíte na webové stránky plné videí a animácií. Kybernevoľnosť môžete veľmi rýchlo dostať aj z hrania hier. Hranie hier je na zdravie človeka veľmi náročnou činnosťou.

Pozor by ste si mali dať na rýchle posúvanie webových stránok. Príkladom môže byť rýchle listovanie sociálnou sieťou Facebook, kde hľadáte v záplave informácií najzaujímavejšie príspevky a statusy.

6. Syndróm falošného zvonenia

Čas od času sa stane kuriózna záležitosť. Stalo sa vám niekedy, že ste cítili vo svojom vrecku vibrácie mobilného telefónu?

Vezmete telefón do ruky, ale na mobile nemáte nič - žiadna smska, žiadne volanie. Tomuto úkazu sa v modernej dobe plnej techniky hovorí syndróm falošného zvonenie.

Pri vibráciách sa aktivujú receptory, ktoré sú pre mozog znamením, že vám niekto volá. V prípade, že vám ale len ľahko brnia nohy alebo sa otrie oblečenie o vaše telo, môže mozog aktiváciu rovnakých receptorov vyhodnotiť ako volanie. V skutočnosti ale o žiadny hovor nejde.

Tento syndróm je skôr kuriozitou digitálneho veku a nie je pre vaše zdravie nijak škodlivý.

7. Nomofóbia

Výraz nomofóbia pre vás bude pravdepodobne novým pojmom. Ide o skratku anglického výrazu no-mobile, teda žiadny mobil. Nomofóbia je nebezpečný stav, ktorý môže vyvolať úzkosť či paniku.

Ide o situáciu, kedy si mobilný telefón zabudnete doma alebo ho nemôžete v danom priestore používať. Jednoducho povedané, pre niektorých ľudí je nepredstaviteľné, aby sa na mobil nepozreli, čo i 5 minút, nieto celý deň.

Syndróm vychádza zo skutočnosti, že chceme byť neustále online a nechceme prepásť žiadnu informáciu alebo udalosť.

8. Facebooková depresia

Najrozšírenejšou sociálnou sieťou dnešnej digitálnej doby je Facebook. Facebook využíva takmer každý, a to na rôzne účely. Od hrania hier, chatovania až na zber najnovších informácií o produktoch, reláciách či ľuďoch.

Ľudia radi komunikujú prostredníctvom sociálnych sietí, ale používanie Facebooku môže byť nebezpečné. Myslite na to, že ľudia uverejňujú na Facebook predovšetkým pozitívne informácie. Ukazujú sa na prázdninách a dovolenkách, fotia sa s trofejami, deťmi.

Pri sledovaní Facebooku ste čiastočne mimo realitu!

Ľudia majú svoje problémy, ale na Facebook ich nedávajú. V prípade sledovania Facebooku môžete mať pocit, že ostatní ľudia vedú zaujímavejší a šťastnejší život. Ak sa upnete na Facebook až príliš, môžete ľahko prepadnúť zúfalstvu a depresiám.

Týchto 8 najvýznamnejších chorôb digitálneho veku, ale nie sú úplne kompletným výpočtom. Ľudia môžu byť závislí na hranie on-line hier a na ďalších službách, ktoré poskytuje internet.

Záver:

Každá etapa ľudskej evolúcie na planéte je charakterizovaná určitými podmienkami a štýlom života. V súčasnom digitálnom veku si musíme dávať pozor na závislosť na internete a on-line službách.

Neupínajte sa len k počítačom, mobilom alebo tabletom.

Choďte do prírody, na hory, k vode, bavte sa s priateľmi, cestujte a užívajte krásy ľudského života naplno.

Späť na prehľad

Mohlo by Vás zaujímať...

Objednať PRIMULUS

 
Balenie na mesiac (60 tabliet)

Balenie na mesiac (60 tabliet)

Doprava zadarmo

Doprava zadarmo

Záruka spokojnosti alebo vrátenie peňazí

Záruka spokojnosti alebo vrátenie peňazí

 

Jednorazový nákup

Jednorázový nákup
Jednorazový nákup - doprava zadarmo po celej SR
€23 za celé balenie

Pravidelný mesačný odber

Jednorázový nákup
Pravidelne na vašu adresu - kedykoľvek zrušíte
€23 €20,70 za celé balenie Každý mesiac ušetríte 2,30 €

Otázky a odpovede

Za ako dlho pocítim prvé účinky Primulusu?+

Tento fakt je veľmi individuálny. Záleží na mnohých faktoroch. Rozhodujúci je Váš vek, fyzická kondícia, stravovacie návyky apod. Hladina testosteronu je u každého muža iná, preto Vám nedokážeme dať presnú odpoveď. Podľa doterajších skúseností sa najrýchlejšie účinky dostavujú behom dvoch týždňov, väčšina mužov však pocíti rozdiel po jednom až dvoch mesiacoch užívania.

Môže mi PRIMULUS pomôcť, keď mám len 20 rokov? +

PRIMULUS je primárne určený pre mužov starších ako 25 rokov, u ktorých sa začína prejavovať nižšia hladina testosteronu. To ale neznamená, že by pre Vás PRIMULUS nebol prínosný. Obsahuje radu vitamínov a minerálov, ktoré muži potrebujú v každom veku a často ich majú nedostatok. Málo Zinku? Nedostatok vitamínu D? Malý prísun horčíka? PRIMULUS je riešenie.

Prečo musím brať dve tablety denne, nestačí jedna?+

Nechceme robiť nič napoly. Aby sme mali istotu, že Vám PRIMULUS skutočne pomôže, musí obsahovať dostatok všetkých účinných látok v správnom pomere. Dané množstvo nie sme schopní dať do jednej tablety. Pokiaľ si zabudnete vziať tabletu ráno, hlavu si z toho nerobte, bez problémov si môžete vziať večer dve tablety naraz.

Má PRIMULUS nejaké vedľajšie účinky? +

PRIMULUS je 100% prírodný produkt, ktorý sa skladá výlučne z vitamínov, minerálov a extraktov z dvoch bylín. Hlavná sila nášho produktu je predovšetkým jedinečná kombinácia týchto látok a objem, v ktorom sú obsiahnuté. Všetky zložky sú v lekárňach bežne dostupné a lekármi veľmi často odporúčané. Nejedná sa o žiadne zakázané látky a PRIMULUS Vám nikdy nemôže zdvihnúť testosteron nad Vašu prirodzenú hladinu.

Nemusíte sa teda obávať, žiadne vedľajšie účinky Vám nehrozia.

PS: Ak užívate lieky na zníženie krvného tlaku, je vhodné prediskutovať užívanie produktu s Vašim lekárom. Niektoré tieto lieky sú v kontraindikácii s extraktom z kotvičníka zemného.

A čo sa stane s mojím testosteronom, keď PRIMULUS v budúcnosti prestanem brať?+

V prípade, že PRIMULUS v budúcnosti prestanete užívať, Vaša hladina testosteronu sa v najhoršom prípade po čase vráti opäť na úroveň pred užívaním produktu. Na rozdiel od anabolických steroidov, ktoré znižujú vlastnú tvorbu testosteronu (telo ho prestane produkovať, pretože ho dostáva „umelo“) náš produkt podporuje vlastnú, prirodzenú tvorbu tohto hormónu. Preto v tomto prípade nehrozí žiadny negatívny metabolický efekt.

Dá sa zaistiť stály odber bez nutnosti jednorazových nákupov?+

Samozrejme. Najlepší efekt sa dostaví práve pri pravidelnom užívaní. Každý, kto si u nás kúpi balenie PRIMULUS môže byť dobrovoľne zaradený do pravidelného odberu, kedy Vám PRIMULUS bude odosielaný pravidelne každých 30 dní. Jednoducho a pohodlne. O tejto možnosti Vás budeme kontaktovať po Vašom prvom nákupe. Nikoho do ničoho nenútime, je to len na Vás.

O nás

Naším cieľom bolo vytvoriť kvalitný produkt a služby okolo neho, ktoré pomôžu zlepšiť alebo uľahčiť život. Produkt, za ktorý sa nikdy nebudeme hanbiť a ktorý budeme sami používať. Naším cieľom je vytvárať dlhodobých a hlavne spokojných zákazníkov. Spokojnosť kupujúceho je vždy na prvom mieste, pretože vieme, že najlepšou reklamou je vždy pozitívna recenzia alebo odporúčanie spokojného zákazníka.

Viac o nás

Hore