Vplyv ostrého jedla na Vaše zdravie a testosterón | PRIMULUS

Vplyv ostrého jedla na Vaše zdravie a testosterón

Máte radi ostré jedlá?

Pokiaľ áno, tak je šanca, že Vaša hladina testosterónu je vyššia než bežný priemer.

V dnešnom článku si povieme prečo tomu tak je a aký vplyv majú ostré jedlá na Vaše zdravie a testosterón.

Kapsaicín

Hlavnou zložkou všetkých ostrých jedál je látka nazývaná kapsaicín. Rovnaká molekula sa vyskytuje i v korenistých sprejoch. Kapsaicín je pre cicavcov veľmi dráždivý pri kontakte v ústach i pri obyčajnom dotyku s kožou. A táto látka je hlavným dôvodom, prečo sú ostré jedlá štipľavé.

Nižšie uvedené štúdie dokazujú priamy vzťah medzi obľubou štipľavého jedla a vyššou hladinou testosterónu. Vedci zatiaľ ale neprišli na to, ako presne tento proces funguje. Jedna z možných verzií je, že muži majúci v obľube ostré jedlá v živote viac riskujú a preto majú vyššiu hladinu testosterónu. Existuje i možnosť, že existuje priamy vplyv medzi konzumáciou jedál bohatých na kapsaicín a zvýšením testosterónu, tento efekt je zatiaľ preukázaný len na hlodavcoch.

Bez ohľadu na nasledujúce štúdie v súvislosti s testosterónom, bol u ostrých jedál preukázaný vplyv na zrýchlenie metabolizmu a potlačenie chuti k jedlu.

Tieto faktory môžu mimo iné pozitívne ovplyvniť i Váš testosterón. Poďme sa pozrieť, aké ďalšie výhody majú štipľavé jedlá pre Vaše zdravie a najdôležitejší mužský hormón.

Štipľavé jedlá a ich vplyv na zdravie

V minulom článku sme si uviedli, že ostré jedlá dokážu zrýchliť Váš metabolizmus a uľahčiť spaľovanie kalórií. Tento fakt je vedecký potvrdený. Kapsaicín je zlúčenina, ktorá má termogénny efekt v tele, tzn., že spôsobuje zahriatie celého tela a väčší výdaj telesnej energie, čo vedie k vyššej spotrebe kalórií.

Rovnako tak bol preukázaný jeho efekt na rozklad tukových buniek. V neposlednej rade ostré jedlá spôsobujú pocit sýtosti a znižujú Vašu chuť k jedlu.

Predtým než si kúpite najštipľavejšiu omáčku v obchode a zjete ju na počkanie, prosím čítajte ďalej.

Termogenézia spôsobená kapsaicínom má iba malý percentuálny podiel v celkovom procese spaľovania tukov a jeho efekt je skôr krátkodobý. Pri štúdiách na túto tému mali najväčší úspech jedinci, ktorí predtým nejedli vôbec žiadne štipľavé jedlá. U nich bol efekt na zvýšenie metabolizmu znateľný.

Ďalšou výhodou ostrých jedál je ich vplyv ako antioxidantu.

Dostatočný prísun antioxidantov je nutnou súčasťou zdravej stravy, pretože tieto látky pomáhajú v boji proti odbúravaniu telesných tkanív a zabraňujú prípadným škodám v dôsledku oxidačných procesov. V jednej štúdii z roku 2002 bolo zistené, že kapsaicín je bohatý na antioxidanty ako flavonoidy, fenolové kyseliny, karotenoidy, tokoferoly a vitamín A. Tieto látky chránia telo proti voľným radikálom a ochraňujú molekuly hormónov.

Ostré jedlá a testosterón

Muži holdujúci štipľavému jedlu majú vyššiu hladinu testosterónu. Aspoň to naznačuje Francúzska štúdia z roku 2014. V tejto štúdii bola skúmaná hladina testosterónu u 114 dospelých mužov, ktorým boli podávané rôzne ostré jedlá. Prekvapivo, muži s vyššou hladinou testosterónu mali v obľube štipľavejšie jedlá v porovnaní s mužmi s nižšou hladinou testosterónu.

Rýchlejší metabolizmus a oxidácia tukov je v súvislosti s vyššou hladinou testosterónu vždy výhodou. Ako už vieme z našich minulých článkov, čím menej telesného tuku muži majú, tým vyššia je ich hladina testosterónu.

Ďalej sú s vyššou hladinou testosterónu spojené i antioxidačné vlastnosti kapsaicínu. Jedna štúdia z roku 2001 dokázala efekt kapsaicínu ako antioxidačnej zlúčeniny, ktorá ochránila hormonálne bunky pred oxidáciou. To znamená, že ostré jedlá dokážu ochrániť bunky Vášho testosterónu pred rozkladom či oxidáciou.

Ďalšou výhodou pre muža je, že kapsaicín má overené účinky na ich libido. Ostré jedlá spôsobujú uvoľnenie endorfínov v tele, ktoré v nás vyvolajú dobrú náladu a zlepšujú chuť na sex.

Záver

Efekt vplyvu ostrého jedla na hladinu testosterónu stále potrebuje hlbšie štúdie. Podľa prvých náznakov je ale viditeľné, že pokiaľ si občas doprajete k Vášmu jedlu chilli papričku či inú potravinu obsahujúcu kapsaicín, Vášmu zdraviu a testosterónu rozhodne neublížite. Práve naopak.

Zdroj: www.anabolicmen.com - s láskavým zvolením autora.


za tím PRIMULUS
David Buchta
David Buchta
Odborník na zdravý životní styl a optimalizaci testosteronu. Poslední 4 roky přečetl snad všechny zahraniční studie a publikace na optimalizaci testosteronu. Důležité poznatky publikuje na tento blog.
Páči sa Vám tento článok?
Zdieľajte ho alebo pošlite svojim známym.
Späť na blog